Rizika konzumace nenasycených rostlinných olejů PUFA Omega-3, Omega-6

Když čtete lékařské časopisy a sledujete média nebo posloucháte rady výživových poradců, často narazíte na tvrzení, že rybí olej (Omega-3) je nezbytný doplněk stravy pro každého, kdo dbá na své zdraví. Zřídka však narazíte na informace poukazující na rizika spojená s jeho užíváním PUFA - Omega-3 a Omega-6.

V tomto článku se podrobně podíváme na skrytá rizika konzumace nenasycených rostlinných olejů (PUFA - Omega-3 a Omega-6) a nabídnu praktické alternativy pro ty, kteří hledají zdravější možnosti pro svůj jídelníček.

Tyto informace nesdílím, abych vás přiměl obávat se mírného množství PUFA ze živočišných tuků. Sdílím je, protože běžná výživová doporučení často tvrdí, že byste měli konzumovat hodně PUFA (Omega -3) a čím více, tím lépe.

Mým cílem je pouze poukázat na informace, které se běžně nedozvíte.

Po přečtení tohoto článku záleží na vás, zda s poskytnutými informacemi budete souhlasit. Když jsem začal postupně odhalovat nové informace o omega-3, které nejsou běžně známé, byl jsem hluboce šokován. Trvalo mi několik dní, než jsem je plně absorboval a rozhodl se, co si o nich myslím. Sám jsem několik let užíval omega-3 a nikdy předtím jsem neuvažoval o PUFA (omega-3 a omega-6) v kontextu, který se zde dozvíte.

Existuje řada studií, které poukazují na prospěšnost PUFA, ale studie ukazující jejich potenciálně škodlivé účinky zůstávají často opomíjeny. Jak to tedy je?

Tak jo, připraveni? Pojďme na to.

 

Historie veřejného zdravotnictví a politika týkající se nenasycených olejů Omega-3 a Omega-6

Veřejné zdravotnictví často propaguje stravovací návyky, které mohou mít dlouhodobý vliv na obecné zdraví populace.

Historie je plná příkladů, kdy se později ukázalo, že doporučené stravovací návyky byly problematické nebo dokonce škodlivé. V kontextu nenasycených olejů (PUFA) se toto téma stává stále relevantnějším, protože novější vědecké poznatky často protiřečí dřívějším doporučením.

Tento fenomén lze přirovnat k historickým případům, kdy byly propagovány názory, které byly později vyvráceny vědeckým vývojem. Zde jsou dva příklady takových případů:

  1. Radiace jako zdravotní léčba: V určitých historických obdobích byly některé formy radiace, jako je rentgenové záření, propagovány jako prospěšné pro různé léčebné účely, předtím, než byla plně pochopena jejich potenciální rizika.

V první polovině 20. století byly například uranové a radonové lázně a produkty považovány za zdraví prospěšné. Později však bylo zjištěno, že dlouhodobá expozice radiaci může vést k vážným zdravotním problémům, včetně atrofie, fibrózy a rakoviny (ref)

  1. Estrogen a hormonální terapie Podobně byla hormonální terapie, včetně používání estrogenu, propagována jako způsob, jak zlepšit různé aspekty ženského zdraví. Ve 60. a 70. letech 20. století byla hormonální substituční terapie (HRT) běžně předepisována pro menopauzální příznaky a jako prevence proti osteoporóze a srdečním chorobám. Teprve později byla plně rozpoznána rizika spojená s dlouhodobým užíváním těchto hormonů, včetně zvýšeného rizika rakoviny prsu a srdečních onemocnění.

 

Historie PUFA a jejich vliv na moderní stravování

Od velrybího oleje k syntetickým alternativám: Evoluce průmyslových olejů ve 20 století

Po omezení lovu velryb, které nastalo v polovině 20. století z důvodů ochrany těchto živočichů, hledal průmysl alternativy k velrybímu oleji.

Rybí olej byl jednou z náhrad, která se začala používat ve výrobě margarínu, což byl běžný postup v potravinářském průmyslu, kde se rybí olej používal kvůli svým vlastnostem a dostupnosti.

V malířském průmyslu se rybí oleje a jiné oleje ze semen, jako je lněný olej, často používaly jako suroviny pro výrobu laků a barev.

Avšak s technologickým rozvojem a dostupností nových syntetických materiálů, zejména po šedesátých letech 20. století, začaly být tyto přírodní oleje nahrazovány deriváty ropy.

Tyto syntetické alternativy nabízely lepší vlastnosti, jako je delší trvanlivost, rychlejší schnutí a lepší odolnost proti povětrnostním vlivům.

Jak došlo k rozšíření PUFA v naší stravě?

Vše začalo v pozdních 40. letech 20. století s hospodářskými zvířaty. Tehdy byly chemické toxiny používány k potlačení funkce štítné žlázy u prasat, což vedlo k tomu, že zvířata přibírala na váze, přestože konzumovala méně potravy.

Když se zjistilo, že tyto toxiny jsou karcinogenní, objevilo se, že kukuřice a sója mají podobný antithyroidní účinek, čímž bylo možné snížit náklady na krmivo a zároveň zvýšit váhu zvířat.

Tuky u zvířat se chemicky podobaly tukům obsaženým v jejich krmivech, což způsobilo, že byly stejně nezdravé a přispívaly k jejich zvýšenému přibývání na váze.

Plodiny, které byly původně vypěstovány pro průmysl nátěrových hmot, se začaly používat jako krmivo pro zvířata.

Tyto potraviny, které způsobovaly levné přibírání na váze, byly následně propagovány jako vhodné i pro lidi.

Aby se zakryl fakt, že tyto potraviny mohou být nezdravé a přispívat k obezitě, zaměřil se průmysl na problematiku cholesterolu. Bohužel, toto zaměření na cholesterol přetrvávalo, i když výzkumy ukázaly, že nenasycené oleje (například získané ze sóji a kukuřice) mohou způsobovat srdeční choroby a rakovinu, jak zdůraznila studie provedená v L.A. Veterans Hospital v roce 1971.

Moderní problém PUFA Omega -3, Omega -6

V současné době čelíme modernímu problému: všudypřítomností PUFA (polynenasycených mastných kyselin) ve stravě. Tyto látky se nachází téměř všude – od jídel, která si objednáváme v restauracích, přes doplňky stravy obsahující rybí olej bohatý na omega-3 mastné kyseliny, až po širokou škálu zpracovaných potravin, které konzumujeme denně. Tento fenomén nese s sebou nejen otázky týkající se našeho zdraví, ale i širší dopady na způsob, jakým vnímáme a řídíme svůj denní příjem tuků.

 

Nové pohledy na esenciální mastné kyseliny Omega-3 a Omega-6 a jejich vliv a dopad na zdraví

Historicky byly některé mastné kyseliny, jako kyselina linolová a arachidonová (omega-6) a kyselina linolenová (omega-3), považovány za "esenciální mastné kyseliny", které musí být získány ze stravy, protože je lidské tělo neumí syntetizovat.

 Tyto mastné kyseliny byly zdůrazňovány pro své potenciální přínosy pro zdraví, včetně podpory zdravé funkce srdce a nervového systému. Nicméně, v průběhu času se objevily stále silnější důkazy o jejich potenciálně toxických účincích.

Některé příklady potravin, které obsahují tuky, zahrnují vaječné žloutky, máslo, ořechy, plnotučné mléčné výrobky, maso, kokosový olej, rostlinné oleje atd. Tuky jsou skupinou chemických sloučenin, které obsahují mastné kyseliny.

Existuje několik hlavních typů mastných kyselin:

  • Nasycené mastné kyseliny (SFA), které neobsahují žádné dvojné vazby
  • Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA), které obsahují jednu dvojnou vazbu.
  • Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA), které obsahují dvě nebo více dvojných vazeb, což zahrnuje jak omega-6, tak omega-3.

Tuky jsou zpravidla kombinací SFA, MUFA a PUFA. Například:

  • Světlicový olej obsahuje 9,3 % SFA, 11,6 % MUFA a 79,1 % PUFA.
  • Mezi další zdroje s vysokým obsahem PUFA patří hroznový olej, slunečnicový olej a olej z vlašských ořechů.

Olivový olej obsahuje přibližně *14,5 % SFA, 70 % MUFA a 15,5 % PUFA. (ref).
*složení olivového oleje se může lišit v závislosti na různých faktorech, jako je odrůda oliv, čas sklizně a metody extrakce.

Většina živočišných tuků má vyšší obsah SFA, přičemž vepřový a kuřecí tuk ze zvířat krmených kukuřicí a sójou obsahuje o něco více PUFA.

Proto je důležité kupovat maso od lokálních farmářů, kteří nekrmí svá zvířata například sójou.

Lůj, což je tavený hovězí tuk, obsahuje přibližně 48 % SFA, 49 % MUFA a 3 % PUFA. Kokosový olej obsahuje 92,1 % SFA, 6,2 % MUFA a 1,6 % PUFA.

Při porovnávání mastných kyselin se chceme zaměřit na tuto dvojnou vazbu uhlík-uhlík. každá dvojná vazba v tuku ho činí nestabilnějším a náchylnějším k oxidaci.

- SFA nemají dvojnou vazbu, díky čemuž jsou tuhé (tekutými se stávají pouze při vyšších teplotách) a nemohou být poškozeny volnými radikály (ROS). To je důležité si zapamatovat: SFA nemohou být poškozeny volnými radikály.

- MUFA obsahují jednu dvojnou vazbu, díky čemuž jsou tekutější, ale stále většinou odolné vůči oxidativnímu stresu.

- PUFA obsahují dvě nebo více dvojných vazeb, což je činí mnohem nestabilnějšími. Čím delší jsou řetězce těchto PUFA (jako jsou dlouhé řetězce Omega-3s ALA, EPA & DHA), tím více jsou nenasycené a nestabilní. To je další důležitý bod, který si zapamatujte.

Díky dvojným vazbám jsou PUFA citlivé na útok volných radikálů, což může vést k jejich poškození a následně k poškození buněk v těle (ref)

Citát od Chrise Masterjohna, PhD: „PUFA jsou v tomto smyslu jako jemné sklo... Když se sklo rozbije, vždy za sebou zanechá změť nebezpečných střepů... Stejně tak, když se PUFA rozbijí, zanechají za sebou střepy, jako je *MDA, které jsou schopny poškozovat proteiny, DNA a další strukturně a funkčně důležité složky našich buněk. Stejně tak konzumace přebytečných PUFA zvyšuje oxidační stres, i když jsou oleje čerstvé a správně o ně pečováno.“
* zkratka pro MDA (malondialdehyd), je organická sloučenina, která vzniká jako vedlejší produkt peroxidace lipidů, což je proces, při kterém volné radikály útočí na lipidy v buněčných membránách, zejména na polynenasycené mastné kyseliny (PUFA)

Ve skutečnosti každá dvojná vazba v tuku ho činí nestabilnějším a náchylnějším k oxidaci. (ref)

Oxidační rychlost se zvyšuje s počtem dvojných vazeb v molekule. Například DHA, která obsahuje šest dvojných vazeb, se oxiduje 320krát rychleji než kyselina olejová, která má pouze jednu dvojnou vazbu.

Oxidace PUFA (polynenasycených mastných kyselin) probíhá během zpracování a skladování potravin, vaření a také během trávení v našem těle (ref) (ref) (ref)

Mastné kyseliny s větším počtem dvojných vazeb jsou více náchylné k oxidaci, zejména při vaření za vysokých teplot.

Dříve bylo obecně přijímáno, že potraviny bohaté na cholesterol a nasycené mastné kyseliny jsou aterogenní, což znamená, že přispívají k rozvoji aterosklerózy, zatímco potraviny bohaté na Omega-3 mastné kyseliny (PUFA) byly považovány za prevenci proti cévním onemocněním.

Tento názor však není v souladu se skutečností, neboť nasycené mastné kyseliny jsou odolné vůči oxidaci, zatímco Omega-3 PUFA, stejně jako ostatní PUFA, jsou náchylné k peroxidaci lipidů (LPO) (ref)

Důležitou roli hraje teplota, na kterou je tuk během použití vystaven. Každý tuk či olej by měl být stabilní při teplotě, při které se používá, že ano

Jak teplota těla nebo prostředí stoupá, tuky mají tendenci být více nasycené.

Jak teplota klesá, tuky mají tendenci být více nenasycené

Představte si kokos, který roste v teplých oblastech. Tuky v něm jsou převážně nasycené.

 Na druhé straně, vezměte v úvahu rybu, jako je losos, žijící v chladných vodách severních moří. Pokud by tuky v těle ryby byly převážně nasycené, ztuhly by při nízkých teplotách, což by ztížilo její schopnost flexibilně se pohybovat ve vodě.

Proto musí být tuky v rybě převážně nenasycené, bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, což je vhodné pro životní podmínky v chladném prostředí.

Obecně jsou tropické oleje mnohem lepší než oleje produkované v chladném klimatu, protože tropické rostliny jsou stabilní při vysokých teplotách, které se blíží naší přirozené tělesné teplotě 37 °C.

Když jíme tropické oleje, nežluknou v našich tkáních, jako oleje ze semen v chladném klimatu (jako kukuřičný, světlicový a sójový olej) (ref), (ref)

Tuky všech teplokrevných zvířat obsahují směsi nasycených a nenasycených mastných kyselin, ale stupeň nasycení je poměrně vysoký.

Na rozdíl od těchto olejů jsou tropické oleje, jako je kokosový, ideální pro využití v našem těle, protože jsou stabilní při vyšších teplotách, které se blíží naší tělesné teplotě kolem 37 °C.

Když konzumujeme tropické oleje, tyto oleje se nerozkládají v našich tkáních na rozdíl od olejů ze semen rostlin pěstovaných v chladnějším klimatu, jako jsou kukuřičný, světlicový a sójový olej......

Když konzumujeme velké množství polynenasycených mastných kyselin (PUFA), mohou se tyto kyseliny začlenit do buněčných struktur a způsobit, že buňky se stanou méně stabilními a více propustnými.

Toto zvýšení propustnosti může narušit správnou funkci buňky a umožnit vniknutí nežádoucích látek – podobně jako voda uniká z děravého kbelíku.

Ačkoli určitá míra propustnosti je žádoucí, nadměrná propustnost může vést k úniku elektronů a pronikání velkých částic, jako je vápník, což může buňkám škodit.
(ref) (ref)

Nasycené tuky mají tendenci zvyšovat stabilitu buněčné membrány a snižovat její propustnost pro toxické látky, což je výhodné ve srovnání s polynenasycenými mastnými kyselinami (PUFA).  (ref)

V jedné studii s myšmi, které měly omezený kalorický příjem, bylo zjištěno, že skupina konzumující sádlo (bohaté na nasycené mastné kyseliny) vykazovala nižší únik nežádoucích látek ve srovnání se skupinou konzumující rybí olej.

Typy lipidů v mitochondriálních fosfolipidech ovlivňují jejich strukturu. A narušená struktura snižuje produkci energie.

Suplementace EPA nebo DHA ve stravě zvyšuje hladiny Omega-3 PUFA acylových řetězců v mitochondriálních membránách, což může vést k dezorganizaci membrán a zvýšení úniku elektronů.

Rovněž je známo, že zvýšení polynenasycenosti fosfolipidů, zejména kardiolipinu, vede k vyšší produkci reaktivních kyslíkových sloučenin (ROS), což bylo prokázáno v několika studiích (153, 159).(ref)

PUFA, kvůli své strukturně nestabilní povaze, zůstávají tekuté i při nízkých teplotách a jsou náchylné k oxidaci teplem, světlem a kyslíkem - podmínky běžné v lidském těle. Tato větší oxidace může způsobovat zvýšenou tvorbu volných radikálů, zánět a poškození buněk.

Na druhou stranu, nasycené tuky jsou strukturálně stabilní a tuhnou při nízkých teplotách, a nejsou tak náchylné k oxidaci.

Epidemiologická data často kritizují nasycené tuky, ale laboratorní studie, které se zaměřují na nasycené tuky, občas používají myši krmené vepřovým sádlem, které dnes obsahuje až 25-30 % PUFA díky krmné směsi z kukuřice a sóji (ref)

Kromě toho, šest randomizovaných kontrolovaných studií, které testovaly substituci živočišných tuků za rostlinné oleje bohaté na PUFA, neukázalo žádný pokles úmrtnosti; naopak některé naznačují nárůst zdravotních komplikací v průběhu času. (ref), (ref), (ref), (ref), (ref), (ref),

Porozumění účinkům PUFA na metabolismus zvířat

Hibernace je delší a hlubší forma torporu, která může trvat týdny nebo měsíce. Hibernující zvířata, jako jsou medvědi, netopýři a některé hlodavce, vstupují do tohoto stavu během zimy, aby přečkala období, kdy potrava není dostupná a kdy jsou teploty velmi nízké. Během hibernace zvířata drasticky snižují svůj metabolismus, a tím spotřebu energie, čímž dokážou přežít na omezených zásobách tuku, které si nahromadila během teplejších měsíců.

Skvělým způsobem, jak pochopit vliv polynenasycených mastných kyselin (PUFA) na naše tělo, je prozkoumat jejich roli v přírodě.

Zvířata často konzumují vysoké hladiny PUFA před hibernací, což pomáhá zpomalit jejich metabolismus. Důležité je, že konzumují pouze minimální potřebné množství těchto kyselin, aby se vyhnula poškození způsobené oxidací a zároveň efektivně vyvolala hibernaci.

PUFA mají zásadní vliv na proces hibernace a denní útlum aktivity u savců.

Bylo prokázáno, že strava bohatá na PUFA zvyšuje tendenci k útlumu aktivity, snižuje tělesnou teplotu, prodlužuje dobu trvání útlumu a snižuje hmotnostní ztrátu během hibernačního období.

Tyto účinky naznačují, že PUFA mohou hrát klíčovou roli v adaptivních strategiích zvířat pro přežití v extrémních podmínkách (ref)

Vliv polynenasycených mastných kyselin na torpor u savců

Torpor: je krátkodobé období sníženého metabolismu, které trvá od několika hodin do několika dnů. Během torporu zvířata snižují svou tělesnou teplotu, srdeční frekvenci a další metabolické procesy, aby ušetřila energii. Torpor není kontinuální stav; zvířata se střídavě probouzejí a vrací k normálnímu metabolismu. Tento stav je typický například pro kolibříky, kteří ho využívají během chladných nocí nebo když není dostatek potravy.

Strava bohatá na polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) může podporovat útlum aktivity, známý jako torpor, u savců.

PUFA nejsou savci schopni syntetizovat, ale jsou schopni je začlenit do membránových a zásobních lipidů, pokud jsou přítomny ve stravě.

PUFA jsou náchylné k procesu autoxidace, což vede k tvorbě vysoce toxických lipidových peroxidů.

Během torporu se míra lipidové peroxidace zvyšuje, což naznačuje, že přirozený výběr by měl u hibernujících savců favorizovat vývoj stravovacích preferencí, které maximalizují schopnost hibernace a zároveň minimalizují riziko lipidové peroxidace.

PUFA mají nízký bod tání, což pomáhá udržovat tuky a buněčné membrány tekuté při nízkých teplotách těla během torporu.

Nicméně jsou zároveň náchylné k poškození reaktivními formami kyslíku během tohoto stavu, jako je například během hibernace.

Data ukazují, že zvířata se snaží najít rovnováhu v příjmu PUFA – chtějí dostatek PUFA k udržení nízké tělesné teploty, ale současně se snaží omezit riziko poškození tuků. Tím se snaží dosáhnout optimálního množství PUFA ve stravě, aby získala jejich  výhody, ale vyhnula se zbytečným rizikům. (ref)

 

Pojďme se podívat na některé z hlavních argumentů o PUFA, které jsou široce rozšířené mezi veřejností a některými odborníky

Jsou PUFA skutečně „esenciální mastné kyseliny?

Většina odborné literatury a odborníci na výživu obvykle definují PUFA jako „esenciální mastné kyseliny“, což jsou ty polynenasycené mastné kyseliny, které jsou nutné pro zdraví, ale tělo je nedokáže syntetizovat

Existují dvě hlavní rodiny esenciálních mastných kyselin: Omega-3 (ω-3) a Omega-6 (ω-6) (ref).

Jedním z nejkontroverznějších (ale faktických) pohledů z bioenergetické perspektivy je, že „Esenciální mastné kyseliny“ nejsou ve skutečnosti esenciální.

Před 30. lety 20. století se věřilo, že tuky nejsou ve skutečnosti esenciálními živinami (ref) díky objevu z roku 1845, že můžeme syntetizovat tuk z sacharidů. Vědci tehdy věřili, že jedinou funkcí tuků je ukládání přebytečné energie a přenos vitamínů rozpustných v tucích.

Jak esenciální jsou "esenciální" mastné kyseliny?

Celá myšlenka EFA je založena na studiích provedených Georgem a Mildred Burr v 20. a 30. letech minulého století (ref, ref).
V těchto experimentech některé PUFA (linolová a linolenová) zdánlivě „vyléčily“ šupinatou kůži pozorovanou u laboratorních krys,

George a Mildred Burr krmili myši stravou bez tuků, aby zjistili vliv na jejich zdraví. Když následně přidali esenciální mastné kyseliny (EFA) do jejich stravy, zjistili, že to výrazně zlepšilo zdraví myší. To vedlo k závěru, že EFA jsou nezbytné pro správné fungování těla a nemohou být syntetizovány tělem samy o sobě, takže musí být získávány z potravy.

Nicméně, dva důležité body, které je potřeba zmínit:

  • Bylo podáváno velmi malé množství PUFAs - 0,4 % kalorií jako PUFA, když byly dodávány sádlem, a 0,1 % celkových kalorií, když byly dodávány játry (ref).
  • Co se ve skutečnosti stalo, bylo, že Burr zvýšil metabolickou rychlost těchto krys na dietě bez tuku. Strava bez esenciálních mastných kyselin (EFA) zvýšila metabolickou rychlost, protože EFA normálně potlačují metabolismus. George Burr zjistil, že zvýšený metabolismus u krys na dietě bez EFA vedl k vyšší spotřebě energie a tedy k vyšší potřebě živin, což mohlo způsobit jejich nedostatek. Burr ve své studii poznamenal: „Nejvýraznější rozdíly ukazované krysami s nedostatkem tuku jsou vyšší základní rychlost, vyšší specifická dynamická akce potravy a vyšší respirační kvocienty (ref).

Klíčové poznatky z pozdějších studií
Studie po experimentu Burra ukázaly, že to, co bylo dříve považováno za "abnormalitu kůže způsobenou nedostatkem EFA", bylo ve skutečnosti nedostatkem vitaminu B5 a B6. (ref, ref, ref).

V té době nebyly mnohé vitamíny skupiny B a stopové minerály ještě objeveny, což mělo za následek nedorozumění v interpretaci výsledků.

Dále tento Burrův experiment s krysami nebyl replikován u lidí. Aby se otestovaly účinky "nedostatku EFA" u lidí, biochemik William Brown se dobrovolně přihlásil strávit 6 měsíců v Burrově laboratoři s velmi nízkotučnou stravou.

 Jeho strava obsahovala odtučněné mléko, tvaroh, sacharózu, bramborový škrob a pomerančový džus spolu s malým množstvím vitamínů a minerálů.

Výsledky:

  • Po šesti měsících Brown nevykázal žádné kožní abnormality.
  • I přes dostatečný příjem kalorií zhubl, což naznačuje zlepšení metabolické funkce.
  • Jeho krevní tlak se normalizoval a migrény, kterými trpěl od dětství, úplně zmizely.
    (ref).

Co znamenají tato zjištění o PUFA pro péči o zdraví?

Experimenty Williama Browna společně s revizemi výzkumu ukazují, že potřeba PUFA v naší stravě nemusí být tak kritická, jak se původně myslelo. Důležité je, že i při nízkém příjmu PUFA nebyly pozorovány žádné negativní zdravotní dopady, což zpochybňuje původní závěry o jejich esencialitě.

Tato zjištění nám dávají nový pohled na to, jak bychom měli přistupovat k esenciálním mastným kyselinám v naší stravě a zdůrazňují význam dalšího výzkumu a individualizovaného přístupu k výživě.

 

Jsou PUFA skutečně protizánětlivé?

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé užívají rybí oleje, je jejich údajná schopnost snižovat zánět.

Avšak rybí oleje, bohaté na omega-3 mastné kyseliny, nejsou samy o sobě protizánětlivé. Spíše produkují méně zánětlivých metabolitů než omega-6 mastné kyseliny.

Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) jsou vysoce reaktivní, což může vést ke zvýšenému zánětu.

Hlavní mechanismus, jakým omega-3 PUFA ovlivňují zánět, spočívá v potlačení produkce transkripčních faktorů a cytokinů, které jsou zapojené do zánětlivých procesů.

  • Transkripční faktory: Představte si transkripční faktory jako spínače, které kontrolují světla ve vašem domě. Tyto "spínače" mohou zapínat a vypínat určité geny v našich buňkách. Když je gen zapnutý, buňka vyrábí proteiny, které potřebuje pro své funkce, například pro obranu těla proti nemocem.

  • Cytokiny: Cytokiny jsou jako poslové, kteří pomáhají buňkám komunikovat. Když tělo bojuje proti infekci, tyto "poslové" řeknou ostatním buňkám, aby přišly pomoci a začaly bojovat proti narušitelům. Tímto způsobem mohou vyvolat zánět, který je přirozenou reakcí těla na uzdravení.

Tyto mastné kyseliny také produkují méně zánětlivých eikosanoidů, ale nevytvářejí mediátory, které by přímo čelily účinkům zánětlivých cytokinů.

Protizánětlivé účinky DHA a/nebo EPA zahrnují potlačení produkce různých zánětlivých mediátorů, jako jsou leukotrien-B4 (LTB4), prostaglandin E2 (PgE2), interleukin-1β (IL-1β), interleukin-2 (IL-2), interleukin-6 (IL-6), interleukin-8 (IL-8), tumor nekrotizující faktor-α (TNF-α), a reaktivní formy kyslíku. Tato schopnost však neznamená, že omega-3 PUFA jsou samy o sobě protizánětlivé. Spíše mohou ovlivňovat určité části zánětlivé reakce (ref.)

Slovo „protizánětlivé“ obvykle naznačuje, že látky nebo léky přímo blokují nebo neutralizují mechanismy, které způsobují zánět. V tomto případě by protizánětlivé látky přímo zasahovaly proti látkám a procesům, které zánět vyvolávají.

Pokud mastné kyseliny omega-3 pouze snižují produkci některých zánětlivých mediátorů, ale neblokují přímo zánětlivé procesy nebo látky zodpovědné za zánět, pak jsou spíše považovány za látky, které mohou „modulovat“ zánět. To znamená, že mohou zmírnit některé aspekty zánětlivé reakce, ale nejsou považovány za protizánětlivé v přímém smyslu slova. Omega-3 tedy mohou pomoci regulovat zánět tím, že omezují množství a aktivitu některých zánětlivých chemikálií, ale nemají schopnost zcela zablokovat zánět nebo odstranit jeho příčiny.

 

Snižují PUFA opravdu cholesterol a chrání před srdečními chorobami?

Rybí olej je často prezentován jako účinný způsob, jak snížit cholesterol a chránit srdce před nemocemi.

Přesto výsledky vědeckých studií nejsou jednoznačné.

Mezi lety 2005 a 2012 bylo publikováno celkem 18 randomizovaných kontrolovaných studií (RCT) a šest metaanalýz RCT týkajících se omega-3 mastných kyselin (ref).

Z těchto publikací pouze dvě konstatovaly, že podávání omega-3 mastných kyselin mělo pozitivní účinky na sledované zdravotní ukazatele.

Toto zjištění poukazuje na to, že zatímco některé studie potvrzují potenciální zdravotní přínosy omega-3, existuje také významný počet výzkumů, které nepotvrzují žádný výrazný přínos, a dokonce zmiňují možné negativní účinky.

Tato klinická studie ukázala, že denní léčba omega-3 mastnými kyselinami nesnížila výskyt úmrtnosti nebo nemocnosti na kardiovaskulární choroby u pacientů s více rizikovými faktory pro kardiovaskulární onemocnění (ref).

Mužům, kterým bylo doporučeno jíst tučné ryby, a zejména ti, kteří užívali rybí olej v kapslích, měli vyšší riziko srdečního onemocnění (ref).

Tato meta-analýza zahrnovala 20 randomizovaných kontrolovaných studií s celkem 68 680 pacienty.
Medián věku byl 68 let, s rozmezím od 49 do 70 let. Předem specifikovaná subanalýza nenašla žádnou souvislost mezi účinkem léčby a dávkou omega-3 mastných kyselin na kardiovaskulární zdraví.

Ve dvou studiích týkajících se doplňování stravy omega-3 PUFAs byly výsledky týkající se celkové úmrtnosti a úmrtí na srdeční choroby protichůdné: jedna ukázala zvýšení celkové úmrtnosti a úmrtí na srdeční choroby, zatímco druhá ukázala pokles obou výsledků ve srovnání s kontrolní skupinou (ref).

Konzumace „esenciálních mastných kyselin“ na úkor nasycených mastných kyselin nesnižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění (ref).

 

Otázky kolem poměru omega-3 k omega-6 mastným kyselinám



Existuje mnoho protichůdných důkazů týkajících se důležitosti poměru omega-3 k omega-6 mastným kyselinám.

Průmysl omega-3 využívá tuto nejasnost k posílení svých zisků. Ve skutečnosti výzkum naznačuje, že se maximální délka života savců se může snižovat s rostoucím poměrem omega-3 k omega-6 (ref).

Další studie uvádí, že "nebyl nalezen žádný rozdíl v hladinách zánětlivých biomarkerů mezi skupinami, a to navzdory významnému rozdílu v poměru omega-6 k omega-3 (ref).

Zájmy průmyslu s omega-3 a marketingové strategie

Zisky jsou hlavním důvodem, proč mýtus o "esenciálních mastných kyselinách" přetrvává. Průmysl doplňků stravy, který je obrovským byznysem, používá tvrzení o nezbytnosti svých produktů pro lidské zdraví jako marketingový nástroj.

Ačkoli bylo zjištěno, že "Burrova nemoc" byla způsobena spíše nedostatkem vitamínu B, možná ve spojení s nedostatkem minerálů, průmysl nadále používá tuto nemoc jako ospravedlnění pro svou existenci, jak upozorňuje Dr. Ray Peat.

Před druhou světovou válkou byly oleje ze semen používány převážně jako laky, barvy a v plastech. S nástupem ropy se tradiční využití těchto olejů stalo zastaralým, což vedlo k vytvoření nového trhu - trhu potravin.

Marketing PUFA se nyní jeví jako podvod na veřejnosti, který umožňuje deseti velkým potravinářským korporacím v USA, aby získávaly obrovské zisky z odpadních produktů, za jejichž likvidaci by jinak musely platit. „Prodej omega-3 mastných kyselin stále roste, přestože se hromadí důkazy, že jejich účinnost pro různé doporučované zdravotní účinky je nízká.

Tato fakta poukazují na potřebu přehodnotit celkový příjem PUFA, včetně omega-3 a omega-6, a posoudit skutečnou nutnost těchto doplňků ve světle objektivních vědeckých důkazů. (ref).

Navzdory narůstajícímu množství důkazů o potenciálně negativních zdravotních účincích a nedostatečné účinnosti omega-3 doplňků, jejich prodej a marketingové aktivity nadále generují obrovské zisky. Tento trend pokračuje i přes výzkumné studie naznačující, že tyto doplňky nemusí být tak účinné nebo bezpečné, jak se obvykle tvrdí.

V období mezi 1. lednem 2005 a 31. prosincem 2012 bylo v renomovaných vědeckých časopisech publikováno celkem 18 randomizovaných kontrolovaných studií a 6 metaanalýz týkajících se omega-3 mastných kyselin. Pouze dvě z těchto publikací reportovaly pozitivní účinky těchto intervencí na primární sledované zdravotní ukazatele.

 Je velmi snadné vybírat si studie, které podporují jednu stranu argumentu. Ale skutečnost, že existuje mnoho kvalitních studií ukazujících řadu škodlivých účinků, by nás minimálně měla přimět k zpochybnění rozšířeného názoru, že PUFA jsou bezpečné a účinné.

 

Dopady konzumace PUFA na zdraví

Existuje mnoho studií, které poukazují na přínosy polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Nicméně, stejný počet studií zdůrazňuje vážné negativní zdravotní důsledky. Například, je dobře zdokumentováno, že zvýšení PUFA ve stravě vede ke zvýšené peroxidaci lipidů, což je proces, který může být škodlivý pro zdraví. Více informací najdete ve studii(ref, ref).

PUFA v rostlinných semenech: Rostlinná semena obsahují polynenasycené mastné kyseliny (PUFA), které slouží k potlačení růstu do doby, než jsou podmínky pro klíčení příznivé.

Semena jsou navržena tak, aby klíčila na jaře, což znamená, že jejich zásoby energie musí zůstat dostupné i při nízkých teplotách. Když jsou tyto oleje uloženy v našich tkáních, které jsou teplejší a více vystaveny kyslíku než v semenech, jsou podstatně více náchylné k oxidaci.

PUFA u ryb z chladných vod: Ryby žijící v chladných vodách si udržují nízkou viskozitu tuků i při nízkých teplotách zvýšením podílu dlouhých řetězců PUFA.

To jim umožňuje zůstat flexibilní a pohyblivé, i když by byly nasycené mastné kyseliny (SFA) za stejných podmínek příčinou ztuhnutí. Naproti tomu rostlinná semena a ryby z chladných vod mají velmi odlišné metabolismy a fyziologické potřeby oproti teplokrevným savcům, jako jsou lidé.

 

Rizika spojené s konzumací PUFA
V následujících odstavcích prozkoumáme každý z těchto problémů podrobněji

Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) mají řadu nepříznivých účinků na lidské zdraví, včetně:

  • Produkce toxických vedlejších produktů (rizika spojená s lipidovou peroxidací)
  • Zvýšení akumulace lipofuscinu
  • Poškození jater
  • Zrychlení procesu stárnutí
  • Způsobení hormonální nerovnováhy
  • Narušení funkce štítné žlázy
  • Snížení metabolické funkce
  • Narušení metabolismu sacharidů
  • Zvýšení zánětu a propustnost střev
  • Potlačení imunitního systému
  • Inhibice endogenní syntézy cholesterolu

 

Zdravotní rizika spojená s lipidovou peroxidací

Produkty rozkladu PUFA v důsledku oxidace způsobují v těle mnoho škod a poškození buněk narušuje a snižuje produkci energie. Toto poškození probíhá enzymaticky i neenzymaticky

  • Enzymaticky: Při metabolizaci PUFA vznikají prekurzory zánětlivých eikosanoidů, jako jsou prostaglandiny, leukotrieny a tromboxany.
  • Neenzymaticky: Lipidová peroxidace může vést k náhodným reakcím, při kterých mohou být PUFA oxidovány na peroxidy a aldehydy, což jsou látky spojované s tvorbou aterosklerotických plaků.

Lipidová peroxidace je proces, při kterém oxidanty, jako jsou volné radikály, napadají lipidy obsahující dvojné uhlík-uhlík vazby, které se často nacházejí v polynenasycených mastných kyselinách (PUFA Omega-3, Omega-6) (ref, ref, ref).

Na rozdíl od nasycených tuků, PUFA obsahují více těchto dvojných vazeb, což je činí více náchylnými k oxidaci.

 Lipidové peroxidy, které vznikají při oxidaci fosfolipidů a PUFA, spouštějí řetězové reakce, jež produkují další rozkladné molekuly jako malondialdehyd (MDA) a 4-hydroxy-2-nonenal (4-HNE). Tyto sloučeniny pak mohou reagovat s dalšími lipidy, zesilujíce tak poškození způsobené lipidovou peroxidací (ref)

Lipidové peroxidy mohou inaktivovat enzymy, degenerovat proteiny, ničit struktury fosfolipidů a způsobovat buněčnou dysfunkci.(ref, ref

Proteiny a DNA jsou obzvláště náchylné k modifikaci a poškození, což vede k oxidačnímu stresu a poškození mnoha tkání v těle.

Většina produktů vznikajících při oxidaci tuků je toxická a může reagovat s proteiny, DNA a mitochondriemi. Stárnutí a poškození způsobené glykací, které se obvykle připisují cukru, jsou z velké části výsledkem oxidace PUFA (ref)

Podle Dr. Ray Peata, "rostoucí množství výzkumů naznačuje, že lipidové peroxidy jsou klíčovými mediátory mnoha patologických stavů, včetně zánětů, rakoviny, neurodegenerativních onemocnění, jakož i degenerace očí a ledvin."

 Tato skutečnost zdůrazňuje, jak důležité je udržovat nízké hladiny PUFA ve stravě, aby se minimalizovalo riziko zdravotních komplikací.

Toto poznání o nebezpečnosti PUFA, zejména omega-3, je dobře zdokumentováno v odborné literatuře a ukazuje na vysokou nestabilitu těchto mastných kyselin, které mohou podporovat oxidaci v těle a způsobovat poškození buněk (ref, ref, ref, ref).

Nyní uvedu několik závěrů z různých výzkumných studií, které dokazují, že nadměrný příjem PUFA je škodlivý, ale tyto výzkumy jsou potlačovány!

  •  Zvýšená lipidová peroxidace: Lipidová peroxidace je chemický proces, při kterém dochází k poškození polynenasycených mastných kyselin (PUFA) v buňkách. Tyto kyseliny mají v molekulách více dvojných vazeb, které jsou náchylné k reakcím s volnými radikály. Tyto radikály mohou způsobit tvorbu lipidových peroxidů, což jsou nestabilní sloučeniny, které mohou dále poškodit bílkoviny, DNA a buněčné membrány. Tento proces je spojen s různými negativními zdravotními dopady, včetně zánětů a chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění a rakovina (ref).

  • Zvýšená lipidová peroxidace ve svalstvu: Zjistili jsme, že mitochondrie ve svalové tkáni ze skupiny CR-Fish vykazovaly vyšší míru lipidové peroxidace ve srovnání s kontrolní skupinou a skupinou CR-Lard, přestože konzumovaly dietu s dvojnásobným množstvím antioxidantu t-butylhydrochinonu než ostatní skupiny (ref).
  • Srovnání PUFA a nasycených tuků na oxidační stres:strava bohatá na PUFA vedou k vyšší úrovni oxidačního stresu ve srovnání ses stravou bohatou na nasycené tuky (ref).

  • Oxidace lipidů ve skupinách s rybím olejem: Vylučování F3-isoprostanu v moči, ukazatele peroxidace EPA, bylo významně vyšší ve skupinách s doplňkem rybího oleje (ref)

  • Vyšší náchylnost Omega-3 PUFA k oxidaci: Emulze s rybím olejem vykazovaly vyšší míru oxidace mastných kyselin ve srovnání s emulzemi se sójovým olejem. Omega-3 PUFA jsou náchylnější k oxidaci než Omega-6 PUFA (ref).

  • Olivový olej versus rybí olej: Léčba olivovým olejem nemění hladiny malondialdehydu (MDA) ani vitamínu E v plazmě. Naproti tomu, léčba rybím olejem vede k zvýšení hladiny MDA a k poklesu hladiny vitamínu E ve srovnání s výchozími hodnotami a léčbou olivovým olejem. Tento nález poukazuje na vyšší riziko lipidové peroxidace při použití rybího oleje (ref).

  • Srovnání emulzí rybího oleje a sójového oleje: V emulzi s rybím olejem byl součet hydroxynonenalu (HNE) a hydroxyhexenalu (HHE) třikrát vyšší ve srovnání s emulzí se sójovým olejem. Index oxidace mastných kyselin ukázal, že Omega-3 PUFA jsou náchylnější k oxidaci než Omega-6 PUFA, což zvyšuje riziko tvorby toxických produktů (ref).

  • Ačkoli se uvádí, že omega-3 mastné kyseliny mají antioxidační vlastnosti, jsou tyto molekuly vysoce oxidovatelné kvůli mnohačetným dvojným vazbám a mohou zvyšovat oxidační stres. Doplňování omega-3 je spojeno se zvýšenou peroxidací lipidů ve většině studií. Doplnění vitamínu E není spolehlivé pro prevenci této peroxidace (ref).

  • U všech žen došlo k významnému nárůstu lipidových peroxidů v plazmě během druhého měsíce užívání doplňků stravy s rybím olejem (ref).

  • Výsledky ukazují, že doplnění stravy omega-3 mastnými kyselinami vedlo ke zvýšení lipidové peroxidace, měřené uvolňováním MDA v plazmě a produkty peroxidu lipidů, což nebylo potlačeno suplementací vitamínu E (ref).


Ačkoliv někteří autoři stále věří, že omega-3 jsou zdravé, byly zjištěny i takové závěry, které ukazují, že strava obohacená o peroxidované omega-3 vedla k lipotoxicitě bílé tukové tkáně, což bylo prokázáno zvýšením fibrotizace, lipofuscinu, snížením protizánětlivých markerů (ref).

 

Akumulace lipofuscinu a stárnutí

Lipofuscin, někdy nazývaný jako pigment stáří, je buněčný odpad, který vzniká v důsledku lipidové peroxidace způsobené oxidačním stresem vyvolaným volnými radikály. V odborné literatuře je lipofuscin popisován jako „žlutohnědý, autofluorescenční pigment obsahující lipidy, který se hromadí v cytoplazmě buněk během stárnutí“. (ref).

Lipofuscin můžete pozorovat na kůži jako žlutohnědé skvrny, ale vyskytuje se i vnitřně v našem těle. Tyto skvrny na kůži nejsou jen kosmetickou vadou, ale mohou být také indikátorem dysfunkce jater a hromadění lipofuscinu, což jsou znaky, které souvisejí se stárnutím a poškozením tkání.

 

 

Vztah mezi lipofuscinem a lipidovou peroxidací

S nárůstem lipidové peroxidace dochází také ke zvýšené tvorbě lipofuscinu. Akumulace lipofuscinu s věkem je považována za významný důkaz procesu lipidové peroxidace probíhající v buňkách in vivo. Tento proces je úzce spojen se stárnutím, a ukazuje silnou korelaci mezi hromaděním lipofuscinu a lipidovou peroxidací, což společně přispívá k procesu stárnutí na buněčné úrovni.

Důkazy a výzkum:

  • Studie publikovaná na platformě JSTOR, "Lipofuscin Accumulation and Lipid Peroxidation in Rat Myocardium as a Function of Age", poskytuje další důkazy o této korelaci, zdůrazňující spojení mezi stárnutím a lipidovou peroxidací u krysího myokardu (ref, ref)

Role lipofuscinu v neurodegeneraci:

  • Lipofuscin je rovněž spojován s neurodegenerativními procesy spojenými se stárnutím a je identifikován jako hlavní rizikový faktor pro vznik makulární degenerace, což je oční choroba vedoucí k ztrátě zraku. Další informace o této souvislosti nabízí článek na Frontiers in Neurodegeneration (ref, ref).

Vliv potravin bohatých na DHA/EPA/AA:

  • Jak bylo ukázáno, potraviny bohaté na DHA (dokosahexaenová kyselina), EPA (eikosapentaenová kyselina) a AA (arachidonová kyselina) způsobují značnou lipidovou peroxidaci, což vede k vzniku stařeckých skvrn, a to ve větší míře než omega-6 mastné kyseliny.

Tato znalost poskytuje klíčový vhled do mechanismů stárnutí a zdůrazňuje potenciální cíle pro intervenční strategie zaměřené na omezení oxidativního poškození a prodloužení zdravého života.

 

Poškození jater

Játra jsou klíčovým orgánem trávicího systému a plní v těle více než 500 funkcí. I přes jejich adaptabilitu a schopnost regenerace nejsou játra nezničitelná.

Jaterní fibróza je stav, kdy dochází k nadměrnému hromadění jizevnaté tkáně v důsledku opakovaného nebo dlouhotrvajícího poškození či zánětu. Tato jizevnatá tkáň narušuje funkčnost jater a může vést k vážným zdravotním komplikacím.

Role tuků v jaterní fibróze:

  • Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) mají tendenci snadno oxidovat a produkují škodlivé metabolické vedlejší produkty, které mohou poškozovat játra. Vysoký příjem PUFA je spojen s vyšším rizikem vzniku jaterní fibrózy.
  • Naopak, nasycené tuky a cholesterol mohou pomáhat chránit játra před fibrózou. Tyto tuky jsou stabilnější a neoxidují tak snadno jako PUFA, čímž zvyšují odolnost jater proti poškození (ref, ref).

 

Nealkoholické ztučnění jater (NAFLD) a vliv tuků a sacharidů

Nealkoholické ztučnění jater (NAFLD) je termín, který zahrnuje řadu onemocnění jater charakterizovaných akumulací tuku v jaterních buňkách, a to bez souvislosti s nadměrným užíváním alkoholu.

Tento stav může postihnout i jedince, kteří nemají nadváhou, jak ukazuje tato studie(ref).

Ačkoliv fruktóza je často označována jako hlavní příčina ztučnění jater, realita je mnohem složitější.

Přebytečná fruktóza se skutečně může snadněji ukládat v játrech, ale vznik NAFLD má spíše souvislost s konzumací PUFA a přítomností endotoxinů (ref).

Vliv kyseliny linolové a cholesterolu na játra:

  • Kyselina linolová: Experimentální a epidemiologické studie naznačují, že kyselina linolová (omega-6 mastná kyselina) je klíčovým faktorem ve vzniku jaterního poškození spojeného s konzumací alkoholu (ref).

Zvířata krmená stravou s lůjem a ethanolem nevykazovala poškození jater, ale i malé množství kyseliny linolové s ethanolem vedlo k tukové degeneraci jater, nekróze a zánětu. Studie o tomto jevě byla publikována na PubMed.

  • Cholesterol: strava obsahující 2 % cholesterolu nezpůsobila žádné poškození, ale úplné vynechání cholesterolu ze stravy vedlo k úniku aminotransferázových enzymů, což naznačuje jeho ochrannou roli. Více o tomto výzkumu lze najít na PubMed.

Výsledky těchto studií poukazují na to, že bychom měli omezit konzumaci PUFA (omega-3 a omega-6), abychom minimalizovali riziko nealkoholického ztučnění jater a dalších metabolických dysfunkcí. Toto upozornění je zásadní pro pochopení, jakým způsobem strava ovlivňuje zdraví jater a celkovou metabolickou rovnováhu (ref, ref)

Studie o vlivu různých tuků na hromadění jaterního tuku a jejich vliv během stárnutí

Výzkum se zaměřil na porovnání tří typů olejů – olivový olej (MUFA), slunečnicový olej (omega-6 PUFA) a rybí olej (omega-3 PUFA) – a jejich dopad na hromadění tuku v játrech s přibývajícím věkem (ref).

Zjištění ukázala, že:

  • Stárnutí a hromadění lipidů: U všech testovaných skupin docházelo k hromadění lipidů v játrech s přibývajícím věkem.
  • Panenský olivový olej: Tento olej vedl k nejnižší úrovni oxidace a vykazoval nejmenší ultrastrukturální změny v játrech. Je považován za nejlepší volbu pro ochranu jater během stárnutí.
  • Slunečnicový a rybí olej: Tyto oleje měly nejvyšší úroveň fibrózy u krmených zvířat, a konzumace rybího oleje byla spojena s nejvyšším nárůstem zánětlivých procesů. Oba tyto oleje způsobily změny ve funkci maitochondrií a zvýšený oxidační stres.

Dle závěrů studie je panenský olivový olej nejvhodnějším zdrojem tuku pro ochranu jater v průběhu stárnutí. Lipidový profil odpovídal původnímu složení olejů používaných ve stravě, což naznačuje, že typ konzumovaného tuku má přímý dopad na složení tuků v těle a zdraví jater.

 

Vliv mastných kyselin na proces stárnutí

Složení mastných kyselin v našich buňkách, zejména ve fosfolipidech mitochondrií, hraje klíčovou roli ve stárnutí kvůli jejich náchylnosti k lipidové peroxidaci. Dr. Ray Peat upozorňuje, že „zvířata s přirozeně nízkými hladinami vysoce nenasycených tuků ve svých tkáních mají tendenci žít déle.“ (ref).

Toto pozorování podporuje teorii, že nižší obsah polyunsaturovaných mastných kyselin (PUFA), zejména omega-3, může přispívat k delšímu životu, což je dáno jejich škodlivými účinky.

Studie ukázaly, že s věkem roste množství DHA (dokosahexaenové kyseliny) v mozku a dalších tkáních, a její rozkladné produkty byly spojeny s rozvojem demence. Vyšší úrovně DHA a celkových PUFA byly také nalezeny v krevní plazmě pacientů trpících demencí (ref, ref)

Zároveň existuje „Membránová teorie stárnutí“, která předpokládá, že délka života je nepřímo úměrná stupni nenasycenosti fosfolipidů v membránách, zejména úrovni omega-3 PUFA. Tato teorie naznačuje, že vyšší obsah nenasycených mastných kyselin může přispívat k rychlejšímu stárnutí tím, že zvyšuje náchylnost buněčných membrán k oxidačnímu poškození (ref, ref, ref, ref, ref)

Vliv na maximální délku života: Studie publikovaná v časopise Aging Cell ukazuje, že zvýšený podíl omega-3 v fosfolipidech svalů významně snižuje maximální délku života. To naznačuje, že příliš mnoho omega-3 může urychlit proces stárnutí (ref).

Složení membrán a délka života: Podobně, studie poukazuje na to, že ještěři, kteří jsou výjimečně dlouhověcí, mají v membránách svých tkání nižší obsah polynenasycených a vyšší obsah mononenasycených mastných kyselin, což může přispívat k delšímu životu. Toto poukazuje na důležitost složení membránových mastných kyselin pro stárnutí (ref).

Omega-3 během těhotenství a kojení: Studie publikovaná na PubMed uvádí, že nadměrný příjem omega-3 během těhotenství a kojení může mít negativní účinky na délku života a neurologické funkce v pozdějším věku potomstva (ref).

I další studie potvrzují snížení délky života. Krysy krmené rybím olejem měly kratší životnost ve srovnání s krysy krmenými kukuřičným olejem (Berdanier 1992).
Podobně myši s urychleným stárnutím, krmené rybím olejem (Tsuduki et al. 2011) nebo olejem z perily (zdroj Omega-3 mastných kyselin) (Umezawa et al. 2000), měly kratší život ve srovnání s myšmi krmenými olejem z máku.

Kromě toho, nedávná studie dlouhověkosti, která byla prováděna na dlouhožijících samcích myších B6C3F1 krmených stravou obohacenou o krilový olej a Lovaza, farmaceutický rybí olej, od 12 měsíců věku, prokázala zkrácení délky života o 6,6 % ve srovnání s kontrolními skupinami (Spindler et al. 2014) (ref).

Vzhledem k těmto poznatkům je důležité zvážit množství a typy tuků ve stravě, jelikož mají přímý vliv na zdraví a délku života. Zdá se, že omezení příjmu PUFA, zejména omega-3, může být prospěšné pro zpomalení procesu stárnutí a prevenci degenerativních onemocnění spojených s věkem.

Spotřeba PUFA a nemoci související s věkem

Nedávná studie provedená týmem ze Smidt Heart Institute zkoumala účinky omega-3 mastných kyselin na srdce. Ve své meta-analýze, která zahrnovala více než 81 000 pacientů z 7 klinických studií, zjistili vědci zásadní nález.

Pacienti, kteří užívali více než jeden gram omega-3 mastných kyselin denně, měli o 49 % vyšší riziko vzniku fibrilace síní ve srovnání s těmi, kteří užívali jeden gram nebo méně denně.

Fibrilace síní je závažný stav, při kterém dochází k nepravidelnému srdečnímu rytmu, což výrazně zvyšuje riziko srdcových komplikací. Tento stav zdvojnásobuje riziko úmrtí souvisejících se srdcem a je spojen s pětinásobným zvýšením rizika mrtvice (ref,).

Výsledky této studie jasně ukazují, že riziko fibrilace síní může být závislé na množství konzumovaných omega-3 mastných kyselin.

Příjem PUFA je také spojen s celkovým rizikem vzniku rakoviny (ref).

Vliv PUFA na Alzheimerovu chorobu

Všechny typy PUFA jsou spojeny s Alzheimerovou chorobou (AD). Studie ukázala, že mastné kyseliny, které korelují s AD, zahrnují:
Linolová kyselina (Omega-6), Arachidonová kyselina (Omega-6), Linolenová kyselina (Omega-3), Dokosahexaenová kyselina (DHA)(Omega-3), Eikosapentaenová kyselina (EPA) (Omega-3) Olejová kyselina (ref).

 

Hormonální nerovnováha způsobená PUFA

Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) mohou mít významný dopad na hormonální rovnováhu v těle, zejména co se týče estrogenu. Zde je shrnutí, jak PUFA ovlivňují hormonální systém:

  • Aktivace Aromatázy: PUFA mohou zesílit estrogenovou nerovnováhu tím, že aktivují enzym aromatázu. Tento enzym přeměňuje androgeny (mužské pohlavní hormony) na estrogeny (ženské pohlavní hormony), což vede ke zvýšení hladin estrogenu v těle. Tento proces může vést k hormonální nerovnováze, která je spojena s řadou zdravotních problémů.

  • Estrogenové Vlastnosti: Samotné PUFA mají vlastnosti, které mohou napodobovat nebo podporovat účinky estrogenu. Jak poznamenal Dr. Ray Peat, nenasycené mastné kyseliny, na rozdíl od nasycených, mohou uvolňovat estrogen z jeho vazebných proteinů v séru, čímž zvyšují jeho dostupnost a aktivitu v buňkách.

  • Interakce s Thyroidním Hormonem a Vitaminem A: Další zásadní účinek PUFA je, že mohou blokovat účinky thyroidního hormonu a vitamínu A. To zvyšuje aktivitu estrogenu tím, že brání jeho vazbě na sex steroid binding globulin (SSBG), protein, který normálně neutralizuje estrogen v těle.

  • Detoxifikace Estrogenu: PUFA mohou snížit schopnost jater detoxifikovat estrogen, což může vést k jeho vyšším hladinám v těle a  přispívat k hormonální nerovnováze (ref).

  • Plodnost: Negativní vliv na plodnost je dalším důsledkem vysoké konzumace PUFA. Mohou ovlivnit reprodukční zdraví jak mužů, tak žen tím, že narušují normální hormonální funkce (ref).

 

PUFA a jejich vliv na funkci štítné žlázy

Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) mohou negativně ovlivnit funkci štítné žlázy na několika úrovních. Toto může zpomalit metabolismus a ovlivnit celkové hormonální zdraví. Zde je přehled mechanismů, jak PUFA ovlivňují činnost štítné žlázy (ref, ref, ref).

  1. Blokace uvolňování hormonů štítné žlázy:
    • Štítná žláza využívá různé enzymy k uvolnění uloženého hormonu štítné žlázy (thyroxinu, T4) do krevního oběhu. PUFA mohou významně inhibovat některé z těchto enzymů, což blokuje uvolňování potřebného hormonu. Fosfatidová kyselina obsahující nenasycené mastné kyseliny je mnohem více inhibiční než ta obsahující nasycené mastné kyseliny.
  2. Blokace transportních proteinů hormonů štítné žlázy:
    • Po produkci a uvolnění musí být hormony štítné žlázy transportovány do různých částí těla pomocí transportních proteinů. PUFA přímo blokují tyto proteiny, což zabraňuje přenosu hormonů T4 a T3. To omezuje dodávku neaktivního T4 do jater, kde by mělo být přeměněno na aktivní formu T3, a následné dodání aktivního T3 do buněk (ref).
  3. Inhibice přeměny T4 na T3:
    • Játra přeměňují T4 na aktivní T3 pomocí enzymu deiodináza. PUFA tento enzym silně inhibují, což přímo blokuje přeměnu hormonu štítné žlázy v játrech. Experimenty ukázaly, že nenasycené mastné kyseliny jako arachidonová a linolová kyselina mají silnou inhibiční aktivitu (ref).
  4. Blokace receptorů hormonů štítné žlázy:
    • Aby mohl být aktivní T3 využit buňkami, musí se navázat na specifické buněčné receptory. PUFA mohou blokovat tuto vazbu, což zabraňuje buňkám v efektivním využívání hormonů štítné žlázy. Studie ukázaly, že nenasycené mastné kyseliny jako linolová a olejová kyselina jsou silnými inhibitory vazby (ref, ref).

Blokování metabolismu a produkce energie

  • Hormon štítné žlázy, zejména trijodthyronin (T3), je klíčový pro efektivní generování energie v mitochondriích, protože stimuluje mitochondriální dýchání. To zahrnuje přechod z méně efektivní glykolýzy na efektivnější cestu oxidativní fosforylace, což vede k vyšší produkci ATP (energetický nosič buňky) a CO2 (ref, ref, ref).

  • PUFA mohou tuto funkci blokovat, což vede k snížení bazálního metabolismu a celkové efektivity využívání energie. Bylo zjištěno, že snížení konzumace PUFA má příznivý vliv na zlepšení metabolismu (ref).

„Respirační aktivita mitochondrií klesá, když polynenasycené oleje nahrazují kyselinu palmitovou, a tato změna odpovídá celoživotnímu poklesu metabolické rychlosti člověka.“ – Dr. Ray Peat

 

PUFA blokují správný metabolismus sacharidů ve srovnání s nasycenými mastnými kyselinami (SFA)

  •  PUFA mohou ovlivnit správný metabolismus sacharidů ve srovnání s nasycenými mastnými kyselinami (SFA), což vede ke zhoršení využití glukózy. Dlouhé řetězce a více nenasycené struktury mastných kyselin ztěžují efektivní metabolismus glukózy (ref, ref).
  • Výzkum ukazuje, že PUFA mohou inhibovat enzym pyruvátdehydrogenázu (PDH), který hraje klíčovou roli v přeměně pyruvátu na acetyl-CoA, nezbytný krok pro správné spalování sacharidů a produkci energie. Naopak, nasycené tuky mohou tento enzym aktivovat (ref, ref).

Vliv na transport glukózy:

  • Exponenciální vystavení PUFA může vést k tomu, že buňky se stávají více závislé na tucích jako zdroji energie, což snižuje jejich schopnost efektivně využívat glukózu. To může mít za následek, že pyruvát je místo využití pro energii přeměněn na laktát, což je méně efektivní proces.

Dopad na energetickou účinnost:

  • Blokování funkce PDH a další negativní interakce PUFA s metabolismem vedou k tomu, že tělo nemůže efektivně využívat sacharidy, což má za následek snížení celkové energetické účinnosti.

Blokace aktivity cytochromu C oxidázy

Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) mají významný dopad na buněčné dýchání a celkový metabolismus energie v těle, což může vést k řadě metabolických problémů, včetně přírůstku hmotnosti a inzulínové rezistence

Zde je shrnutí klíčových bodů týkajících se vlivu PUFA na enzym cytochrom C oxidázu a další aspekty metabolismu:

Inhibice Cytochrom C Oxidázy:

Cytochrom C oxidáza je klíčový enzym v mitochondriálním dýchacím řetězci, který je nezbytný pro efektivní výrobu energie. PUFA mohou tento enzym inhibovat (potlačovat), což bylo poprvé pozorováno již v roce 1951. Kunkel a Williams zjistili, že "esenciální mastné kyseliny" z polynenasycených tuků silně inhibují aktivitu tohoto enzymu, což snižuje metabolickou rychlost a množství kalorií, které tělo může spálit (ref).

Dopady na Mitochondriální Funkci:

  • Peroxidované kardiolipiny, které mohou pocházet z rybích olejů, mohou inaktivovat cytochrom oxidázu podobně jako peroxid vodíku. Toto poškození je zesíleno, když jsou mitochondriální membrány obohaceny o Omega-3 mastné kyseliny, což zvyšuje aktivitu fosfolipázy A2 a poškození mitochondrií (ref).

Vliv na Enzymy Dýchacího Řetězce:

  • DHA a další PUFA mohou snižovat aktivitu klíčových enzymů v elektronovém transportním řetězci, což zahrnuje komplexy I, IV, V a I+III. Toto snížení enzymatické aktivity vede k nižší efektivitě výroby energie, což bylo pozorováno i ve studiích na myších (ref).

Vliv PUFA na obezitu a metabolické poruchy:

  • Snížením efektivity mitochondriálního dýchání a celkové energetické účinnosti PUFA přispívají k zpomalení metabolismu. Toto může podporovat přírůstek hmotnosti a nárůst množství volných mastných kyselin a glukózy v krevním oběhu, což jsou typické znaky cukrovky

    - PUFA způsobují rezistenci na inzulín, narušují metabolismus glukózy a podporují obezitu (ref, ref).
    - Omega-6 PUFA souvisí s obezitou, hromaděním tělesného tuku a rezistencí na inzulín (ref).
    - Sójový olej vyvolává obezitu, diabetes, inzulínovou rezistenci a tukovou degeneraci jater u myší (ref).


Negativní účinky omega-3 na diabetiky: Léčba omega-3 mastnými kyselinami ve v dávkách (kyselinami (5,5 g omega-3 mastných kyselin, z toho 3,3 g EPA a 2,2 g DHA) u pacientů s diabetem typu II rychle zhoršuje jejich metabolismus, zvyšuje produkci glukózy v játrech a snižuje sekreci inzulínu. Tento efekt však neovlivňuje schopnost těla využívat glukózu (ref).

Srovnání s jinými tuky: Výzkum ukázal, že strava s vysokým obsahem sójového oleje je pro metabolické zdraví škodlivější než strava s vysokým obsahem fruktózy nebo kokosového oleje. Sójový olej je více spojen s obezitou a diabetogenními efekty než tyto alternativy (ref).

Tyto výsledky ukazují, že obohacení stravy o polynenasycené mastné kyseliny způsobuje změny v metabolismu tukové tkáně, které přispívají k ukládání tuku. Různé metabolické dráhy byly preferenčně ovlivněny jednotlivými typy použitých mastných kyselin (ref).

 

Zvýšení zánětu a propustnosti střev

Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) mmají negativní dopad na zdraví střev a celkově zvyšují zánětlivé procesy v těle.

Zde je shrnutí, jak PUFA ovlivňují zdraví střeva:

Propustnost střev a zánět:

  • PUFA, jako je DHA, zvyšují propustnost střevní stěny. To umožňuje většímu množství endotoxinů vstoupit do oběhu, což může vyvolat zánět a podporovat vznik syndromu propustného střeva, jak uvádí Dr. Ray Peat.

Riziko zánětlivých onemocnění střev:

  • Studie ukazují, že vysoký příjem linolové kyseliny (druh n-6 PUFA) může přispět k rozvoji zánětlivých onemocnění střev, jako je ulcerativní kolitida (ref).

Protizánětlivé účinky nasycených tuků:

  • Naopak, nasycené tuky mohou zlepšit integritu střev tím, že zlepšují expresi těsných spojů ve střevech a snižují zánět. Středně dlouhé řetězce triglyceridů (MCT) mají přirozené antibakteriální vlastnosti a pomáhají předcházet endotoxemii (ref, ref,ref, ref, ref).

Vliv na transport endotoxinů:

  • Různé typy olejů mají různý vliv na transport endotoxinů ve střevech. Oleje bohaté na nasycené mastné kyseliny mohou zvyšovat transport endotoxinů, zatímco oleje bohaté na DHA a EPA mohou tento transport snižovat. Nasycené mastné kyseliny mohou stabilizovat lipidové rafty, což umožňuje efektivnější transport endotoxinů (ref).

Detoxikační schopnosti jater a nasycené tuky:

  • Nasycené tuky pomáhají játrům detoxikovat endotoxiny!, což pomáhá chránit tělo před jejich potenciálně škodlivými účinky.

 

Potlačení imunitního systému PUFA

Protizánětlivé účinky PUFA jsou ve skutečnosti spíše imunosupresivní, což může vést k snížené obranyschopnosti těla:

Snížení LDL a zánětu:

  • PUFA mohou snížit hladiny LDL (jeden z jejich největších „prodejních argumentů) a celkový zánět tím, že omezují aktivitu imunitních buněk a snižují markery zánětu. Dělají to však tak, že „inhibují činnost imunitních buněk, čímž snižují markery zánětu, aniž by řešily příčinu. Tento proces však neřeší příčinu zánětu, ale spíše potlačuje imunitní odpověď (ref, ref, ref).

    PUFA mohou na první pohled vypadat jako prospěšné tím, že snižují určité rizikové faktory, mohou také potlačit imunitní reakci těla, což nemusí být vždy pozitivní, pokud se tím neřeší skutečný problém.

Imunosupresivní účinky PUFA:

Polynenasycené mastné kyseliny, jako jsou Kyselina linolová (LA) je omega-6 a Kyselina alfa-linolenová (ALA) je omega-3, mají výraznou schopnost potlačit imunitní systém.

Tento efekt je využíván ve farmaceutickém průmyslu, kde se PUFA obsahující léčiva používají k potlačení imunitní reakce u pacientů po transplantaci orgánů, aby se zabránilo odmítnutí orgánu (ref, ref, ref).

Vliv rostlinných olejů na imunitní systém

Rostlinné oleje, zejména ty bohaté na PUFA, jsou také známé svými imunosupresivními účinky, což se značně liší od podpory imunity (ref, ref, ref) Původně byly tyto oleje používány k výživě pacientů s rakovinou, ale zjistilo se, že potlačují imunitní systém.

 Tato skutečnost je tak běžně známá, že na lékařském trhu existuje několik zavedených produktů založených na kombinaci kyseliny linolové a linolenové, které se podávají pacientům po transplantaci orgánů (ref).

Rostlinný olej je uznáván jako lék na potlačení imunitního systému. Emulze rostlinného oleje byly používány k výživě pacientů s rakovinou, ale bylo zjištěno, že nenasycené oleje potlačují jejich imunitní systém.

Tytéž produkty, ve kterých je rostlinný olej emulgován s vodou pro intravenózní injekci, jsou nyní specificky uváděny na trh s cílem potlačit imunitu u pacientů, kteří podstoupili transplantaci orgánů. Použití těchto olejů v potravinách má stejný škodlivý účinek na imunitní systém.
 E. A. Mascioli, et al.,Lipids 22(6) 421, 1987.] Unsaturated fats directly kill white blood cells. [C. J. Meade and J. Martin, Adv. Lipid Res., 127, 1978.]” - Dr. Ray Peat

Nenasycené oleje, zejména polynenasycené, oslabují funkci imunitního systému způsoby, které jsou podobné poškození způsobenému radiací, hormonální nerovnováhou, rakovinou, stárnutím nebo virovými infekcemi." — Dr. Ray Peat

 PUFA, zvláště omega-3 a omega-6, mohou oslabit imunitní systém tím, že snižují schopnost bílých krvinek bránit tělo proti infekcím. To zahrnuje snížení jejich schopnosti migrovat, přichytávat se, množit se a pohlcovat cizorodé částice.

 PUFA mohou zvýšit náchylnost k infekčním nemocem a možná i k rakovině. Experimenty ukázaly, že zvířata krmená rybím olejem jsou méně odolná vůči chřipce a mají vyšší hladinu bakterií ve svých orgánech.

Nadměrná konzumace PUFA výrazně oslabuje jak vrozenou, tak získanou imunitu, což zahrnuje oslabení schopnosti těla reagovat na infekce. Tento imunosupresivní účinek je závažný zejména u lidí s již oslabeným imunitním systémem nebo u těch, kteří jsou vystaveni vyššímu riziku infekčních onemocnění (ref).

Myši, které konzumují rybí olej, vykazují zvýšenou přítomnost bakterií ve slezině a játrech a mají také vyšší míru úmrtnosti (ref).

Bylo prokázáno, že doplnění stravy rybím olejem nebo omega-3 mastnými kyselinami zvyšuje metastázy (ref, ref, ref).

Krysy byly tři týdny udržovány buď na nízkotučné dietě, nebo na dietě s rybím olejem (omega-3 PUFA) či olejem z máku (omega-6 PUFA), než jim byly do portální žíly aplikovány buňky kolorektálního karcinomu... Tři týdny po transplantaci nádoru indukovala strava s rybím olejem a strava s olejem z máku odpovídající zvýšení metastáz (velikostí) 10krát a 4krát a přes 1000- a 500krát více metastáz (velikostí) než bylo zjištěno v játrech krys na nízkotučné dietě. (ref).

U myší, kterým byl podáván rybí olej, bylo pozorováno zhoršení průběhu bakteriálních infekcí a snížená schopnost detoxifikace endotoxinů (ref).

Příjem omega-3 mastných kyselin byl spojen se zvýšeným rizikem vzniku melanomu u žen (ref) a zvýšením rizika vzniku rakoviny kůže (ref). Někteří vědci dokonce spekulují, že vysoký výskyt tuberkulózy u eskymáckých populací může být důsledkem změn v buňkách prezentujících antigen vyvolaných rybím olejem (ref).

Tento imunosupresivní účinek má důsledky pro jejich použití ve stravě a léčbě, protože může zvýšit riziko infekcí a dalších zdravotních problémů spojených s oslabeným imunitním systémem.

Potlačení vlastní produkce cholesterolu tělem

Cholesterol často čelí negativnímu vnímání, přesto plní v těle klíčové funkce. Ačkoliv vysoké hladiny cholesterolu mohou signalizovat problémy, jako je hypotyreóza, extrémně nízké hladiny rovněž nejsou žádoucí. Cholesterol totiž působí jako ochranná složka v těle (ref, ref)

Cholesterol je zásadní molekula, kterou tělo využívá pro řadu funkcí, včetně tvorby buněčných membrán a hormonů.

Normálně tělo produkuje cholesterol v játrech, ale tento proces může být inhibován (potlačen) různými léčivy, dietními změnami nebo metabolickými poruchami.

  • Účinek omega-3: Omega-3 mastné kyseliny vytlačují cholesterol z lipidových raftů a potlačují jeho vlastní tvorbu v těle. Nadměrný příjem omega-3 může vést k příliš nízkým hladinám cholesterolu, což může zvýšit hladiny serotoninu a způsobit problémy jako zúžení cév, únik cév, nízké libido a mozkovou mlhu.
  • Riziko rakoviny: Potlačení tvorby cholesterolu zvyšuje riziko rakoviny. Statiny, které snižují hladinu cholesterolu, jsou spojeny s rizikem vzniku rakoviny a nemocí, jako je ALS a jiné svalové dystrofie.
    (ref, ref, ref)

 

Kolik PUFA bych měl konzumovat?

Máme jasně zdokumentované zdravotní rizika spojená s nadměrnou konzumací PUFA. Klíčové slovo zde je "nadměrná konzumace".

Při stravování se plnohodnotnou stravou nikdy nebudete schopni konzumovat 0 g PUFA a to není ani cílem.

PUFA konzumujeme, když jíme velmi výživné potraviny jako játra, mléko, vejce, maso, sýr, ústřice......... A pokud jsou tyto mastné kyseliny esenciální, potřebujeme je jen ve velmi malém množství.

Není potřeba záměrně zvyšovat příjem PUFA, protože je málo důkazů, že by vyšší příjem PUFA byl prospěšný pro zdraví.

Typ tuku, který konzumujeme, ovlivňuje naše zdraví, protože PUFA se v těle hromadí s věkem.

Tělo používá část tuku, který přijímáme, pro stavbu buněk, a ty se stávají součástí nás. Trvá 2-4 roky, než se PUFA z těla vyloučí. Strava ovlivňuje profil mastných kyselin v mitochondriálních membránách různých tkání, včetně jater, srdce, mozku a svalů (ref).

Čím více PUFA konzumujeme, tím více se tyto látky akumulují v těle, což zvyšuje oxidační stres a zpomaluje metabolické funkce.

Změna poměru mastných kyselin v těle může snížit záněty a zlepšit metabolismus, což vyžaduje čas (2-4 roky) a možně také doplnění vitamínu E, který chrání před oxidativním poškozením.

Vitamín C je rovněž prospěšný, neboť některé primární oxidanty v lidské krvi jsou rozpustné ve vodě a PUFA pro svou ochranu vyžadují vodou rozpustné antioxidanty, jako je vitamín C.

Množství polynenasycených mastných kyselin, které se často považuje za nezbytné, je přibližně to množství, které výrazně zvyšuje výskyt rakoviny. Pečlivý výběr potravin je nutný pro stravu s nižším obsahem těchto tuků. – Dr. Ray Peat

Strategie proti stárnutí: Omezení příjmu PUFA

Snížení příjmu PUFA je jednou z nejúčinnějších strategií proti stárnutí. Nemusíte se uchylovat k extrémním dietám s nízkým či vysokým obsahem tuků, ale je důležité zvážit, jaké zdroje tuků konzumujete.

Kroky k zahájení:

  1. Přestaňte užívat doplňky stravy obsahující omega-3 mastné kyseliny (existuje řada alternativních doplňků stravy, které byly dobře prozkoumány a jejichž benefity nahradí  omega-3 mastné kyseliny). 

  2. Vyhněte se používání rostlinných olejů pro vaření. Místo toho používejte máslo, sádlo, ghí nebo kokosový olej.

  3. Omezte konzumaci ořechů a semínek, ideálně je vynechejte úplně, a to nejen kvůli PUFA.

  4. Snižte příjem tučných ryb ze studených vod, jako je losos, a volte méně tučné mořské plody, jako jsou krevety, treska nebo měkkýši.

  5. Omezte konzumaci masa z konvenčního chovu, jako je vepřové a kuřecí, a preferujte maso od přežvýkavců, jako je hovězí a jehněčí a nejlépe v BIO kvalitě

  6. Při konzumaci jídla s vyšším obsahem PUFA venku nebo doma si můžete vzít trochu vitamínu E a nepodléhat stresu.



Závěr

Pokud jste dočetli až sem, dovolte mi vyjádřit uznání. Mým záměrem bylo poskytnout vám informace, které se běžně ve mainstreamových médiích neobjevují. Osobně jsem si již svou cestu vybral a to i přes skeptické názory některých odborníků s tituly. Rád bych také poděkoval našim klientům, kteří se rozhodli jít touto cestou společně se mnou.

Nyní je na vás, jakou cestu si vyberete. Chápu, že v dnešním přeplněném informačním světě to nemusí být snadné, ale věřím, že nyní máte dostatek informací k tomu, abyste se mohli rozhodnout sami.

Pokud máte jakékoli otázky, neváhejte se na mě obrátit. Těším se na vaši zpětnou vazbu a další diskuzi.

 

Autor: Radek Michalík, nadšenec do dlouhověkosti a celkového zdraví
s dlouholetým zájmem a praktickými zkušenostmi v oblasti wellness, výživy a prevence chorob. Ve své práci se zaměřuje na holistické přístupy ke zdraví, které podporují nejen fyzickou kondici, ale i duševní pohodu. Jeho vášní je pomáhat lidem dosáhnout optimálního zdraví a vitality, aby mohli žít dlouhý a plnohodnotný život.