Inhibitory protonové pumpy: Výzvy a řešení

Inhibitory protonové pumpy (PPI) jsou populární léky používané k léčbě gastroezofageálního refluxu (GERD) a žaludečních vředů. Tyto léky jsou účinné při snižování žaludeční kyseliny, čímž poskytují úlevu od příznaků. Nicméně, PPI často pouze maskují symptomy a neřeší základní příčiny těchto zdravotních problémů. Dlouhodobé užívání IPP může vést k řadě zdravotních komplikací. Proto je důležité zaměřit se na řešení, která skutečně léčí příčiny zažívacích obtíží.

Mechanismus účinku PPI

PPI inhibují enzym H+/K+ ATPázu v žaludeční sliznici, což vede ke snížení produkce žaludeční kyseliny. Tím se zmírňují symptomy GERD a žaludečních vředů​​. PPI jsou účinné v krátkodobém horizontu, ale jejich dlouhodobé užívání může vést k řadě nežádoucích účinků, včetně nedostatku živin, zvýšeného rizika střevních infekcí a dalších komplikací​​.

Komplikace dlouhodobého užívání PPI

Podle několika studií, včetně těch, které byly publikovány v prestižních medicínských časopisech, dlouhodobé užívání PPI může přinášet rizika, jako je zvýšená susceptibilita k infekcím, oslabení kostí a potenciální negativní vlivy na ledviny. Například, výzkum publikovaný v Journal of the American Medical Association poukazuje na potenciální rizika spojená s chronickým užíváním těchto lék

  1. Infekce: Studie ukazují, že dlouhodobé užívání PPIs může zvýšit riziko infekcí, jako je Clostridium difficile a komunitně získaná pneumonie. Například retrospektivní studie z roku 2005 zjistila, že pacienti užívající PPIs měli 2,9krát vyšší riziko infekce Clostridium difficile. FDA také varuje před spojitostí mezi užíváním PPIs a zvýšeným rizikem této infekce (ref) (ref)
  2. Oslabení kostí: Užívání PPIs je spojeno se zvýšeným rizikem fraktur, včetně fraktur páteře a kyčle. Meta-analýza odhalila, že uživatelé PPIs měli o 58% vyšší riziko fraktury páteře a o 33% vyšší riziko fraktury v jakémkoli místě​ (BMJ)​.
  3. Ledviny: Studie poukazují na vyšší riziko akutního poškození ledvin a chronické onemocnění ledvin u uživatelů PPIs. Například studie zjistila, že starší pacienti užívající PPIs měli 2,5krát vyšší riziko akutního poškození ledvin​ (BMJ)​​ (Frontiers)​.
  4. Další rizika: Dalšími potenciálními riziky dlouhodobého užívání PPIs jsou nedostatek vitaminu B12, zvýšené riziko malých intestinálních bakteriálních přerůstání a potenciální riziko rozvoje přednádorových lézí žaludku​ (SpringerOpen)​​ (Frontiers)​.

 

Praktické zkušenosti a řešení příčin zažívacích obtíží

Ve své praxi se setkávám s mnoha klienty, kteří trpí zažívacími obtížemi a užívají PPI . Přestože tyto léky mohou poskytovat krátkodobou úlevu, zaměřuji se na dlouhodobé řešení a zlepšení jejich zdravotního stavu.

Zde jsou některé osvědčené metody a doporučení, na které se u svých klientů zaměřuji a přizpůsobuji je individuálním potřebám každého klienta:

  • Zlepšení funkce štítné žlázy: Hypotyreóza je častou příčinou zažívacích problémů. Nízká produkce hormonů štítné žlázy může vést ke snížené produkci žaludeční kyseliny a zpomalené střevní motilitě. Podpora zdraví štítné žlázy pomocí suplementů a změn životního stylu může výrazně zlepšit zažívání. U svých klientů často kontroluji funkci štítné žlázy a podle potřeby doporučuji vhodné suplementy a změny v životním stylu​​.
  • Snížení stresu a podpora bloudivého nervu: Stres negativně ovlivňuje trávení tím, že snižuje produkci trávicích enzymů a žaludeční kyseliny. Techniky snižování stresu, jako jsou meditace, jóga a dechová cvičení, mohou pomoci aktivovat parasympatický nervový systém a zlepšit zažívání. S klienty pracuji na identifikaci stresorů a výběru nejvhodnějších relaxačních technik​​.
  • Úprava stravy: Konzumace vyvážené stravy a nízké na polynenasycených mastných kyselinách (PUFA) může podporovat zdraví střev. Potraviny jako kostní vývar, želatina a kolagen jsou bohaté na glycin, který může pomoci chránit žaludeční sliznici. Společně s klienty analyzuji jejich stravovací návyky a navrhuji vhodné úpravy jídelníčku​​.
  • Podpora trávicích enzymů a probiotik: Užívání trávicích enzymů a probiotik může podporovat zdravé trávení a rovnováhu střevního mikrobiomu. Probiotika na bázi půdy mohou být účinná, protože jsou odolnější vůči žaludeční kyselině a žlučovým solím. Doporučuji specifické enzymy a probiotika na základě individuálních potřeb klientů​​.
  • Přírodní prokinetika: Zázvor, kořen pampelišky a bylinné směsi jako Iberogast mohou pomoci zlepšit střevní motilitu a snížit příznaky SIBO. Často klientům doporučuji přírodní prostředky na podporu trávení​​.

 

Další doporučení pro zlepšení zdraví střev

  • Denní rutiny: Podpora denního vyprazdňování a správné funkce ventilu mezi tenkým a tlustým střevem může výrazně zlepšit zdraví střev. Doporučuji klientům rutiny, které podporují pravidelný pohyb střev a celkové trávení​​.
  • Výživa: Zajištění dostatečného příjmu kalorií a mikronutrientů je klíčové pro podporu celkového zdraví
  • Podpora metabolismu: Zlepšení produkce energie v těle je základem pro zdravé trávení. To zahrnuje dostatečný příjem kalorií, pravidelný pohyb a správné dýchací techniky. Doporučuji klientům cvičení a dýchací techniky na podporu metabolismu​​.

Závěr

PPI mohou být účinné při krátkodobém zmírnění příznaků GERD a žaludečních vředů, ale jejich dlouhodobé užívání přináší rizika a neřeší základní příčiny zažívacích problémů. Zaměřením se na celkové zdraví těla, zlepšení funkce štítné žlázy, snížení stresu a úpravu stravy můžeme dosáhnout dlouhodobého zlepšení trávení.

Přírodní prokinetika a podpora trávicích enzymů a probiotik mohou dále pomoci při obnově zdravého trávicího systému.

Každý člověk je jedinečný, a proto je důležité konzultovat jakékoliv změny v léčbě nebo stravě s odborníkem. Kombinace správné výživy, řízení stresu a cílených doplňků může nabídnout přirozenější a udržitelnější cestu k optimálnímu zdraví trávení​​.

 

Autor: Radek Michalík, nadšenec do dlouhověkosti a celkového zdraví
s dlouholetým zájmem a praktickými zkušenostmi v oblasti wellness, výživy a prevence chorob. Ve své práci se zaměřuje na holistické přístupy ke zdraví, které podporují nejen fyzickou kondici, ale i duševní pohodu. Jeho vášní je pomáhat lidem dosáhnout optimálního zdraví a vitality, aby mohli žít dlouhý a plnohodnotný život.