Helicobacter pylori: Neviditelný vetřelec v našem žaludku

Úvod

Helicobacter pylori (H. pylori) je spirálovitá bakterie, která kolonizuje sliznici žaludku a často zůstává neodhalená po mnoho let, způsobující různé gastrointestinální problémy. Tento článek se zabývá povahou H. pylori, jejím dopadem na zdraví a strategiemi pro diagnostiku a léčbu, včetně přírodních možností léčby.

Co je Helicobacter pylori?

  1. pylori je typ bakterie, který primárně infikuje žaludek. Byla objevena v roce 1982 Barry Marshallem a Robinem Warrenem a od té doby je uznávána jako významná příčina peptických vředů a gastritidy. Je také spojována se zvýšeným rizikem rakoviny žaludku.

Přenos a výskyt

  1. pylori je velmi běžná bakterie, která infikuje přibližně polovinu světové populace. Přenáší se hlavně prostřednictvím kontaminované vody a potravin nebo přímým kontaktem mezi lidmi. Nejčastěji se infekce vyskytuje v dětství, zejména v rozvojových zemích, kde jsou hygienické podmínky horší.

 

Příznaky a komplikace

Mnoho lidí infikovaných H. pylori nemá žádné příznaky. Když se však příznaky objeví, mohou zahrnovat bolest břicha, nadýmání, nevolnost a ztrátu chuti k jídlu. Neléčená infekce může vést k vážnějším komplikacím, jako jsou peptické vředy, gastritida a v extrémních případech rakovina žaludku.

 

Diagnostika

Diagnostika H. pylori může být provedena několika metodami, včetně:

  • Krevní testy, které detekují protilátky proti H. pylori, ale nemusí rozlišit mezi aktivní a minulou infekcí.
  • Testy stolice na detekci antigenů H. pylori, které mohou potvrdit aktivní infekci.
  • Endoskopie, která umožňuje přímé vyšetření žaludeční sliznice a odběr vzorku pro biopsii a laboratorní analýzu.

Léčba

Léčba H. pylori obvykle zahrnuje kombinaci antibiotik a léků na snížení žaludeční kyseliny. Standardní léčebný režim může zahrnovat:

  • Antibiotika: Typicky se používá kombinace dvou antibiotik, například klarithromycin a amoxicilin, nebo metronidazol.
  • Bizmutové soli, které mohou zlepšit účinnost léčby.
  • Levofloxacinová terapie: Tato novější metoda zahrnuje použití antibiotika levofloxacin ve spojení s inhibitory protonové pumpy (PPI) a amoxicilinem, obzvláště v oblastech s vysokou rezistencí na klaritromycin a metronidazol.

Tak jak jsem psal v článku o PPI, inhibitory protonové pumpy jsou často předepisovány pro léčbu stavů, jako je GERD (gastroezofageální refluxní nemoc), protože snižují produkci žaludeční kyseliny, čímž pomáhají zmírňovat symptomy jako pálení žáhy a bolest žaludku. Navíc jsou používány v režimech léčby infekce H. pylori, kde zvyšují účinnost antibiotik tím, že zvyšují pH žaludku.

Nicméně, dlouhodobé užívání PPI není bez rizik. Patří mezi ně možné nutriční deficity (například nedostatek vitamínu B12, železa a vápníku), zvýšené riziko infekcí žaludku a střev, oslabení kostí a potenciální problémy s ledvinami.

Kvůli těmto negativním účinkům bych nedoporučovala užívání PPI svým klientům.

Existují další přístupy k léčbě problémů se žaludkem, které mohou být efektivní bez rizika vedlejších účinků spojených s PPI.

 

Přírodní léčba

Vedle tradiční léčby antibiotiky existují i přírodní metody, které mohou pomoci proti H. pylori:

  1. Masticha (Chioská pryskyřice): Masticha je pryskyřice získávaná z řečíku lentišku (Pistacia lentiscus), která má antimikrobiální vlastnosti. Studie ukázaly, že může účinně bojovat proti H. pylori a zlepšovat příznaky spojené s infekcí.
    Při koupi Mastichy je důležité vybírat ověřeného dodavatele, protože se na trhu objevují levnější alternativy, které nedosahují stejné kvality jako originální masticha z Chiosu.
  2. Probiotika: Probiotika, jako jsou Lactobacillus a Bifidobacterium, mohou pomoci obnovit rovnováhu střevní mikroflóry a posílit imunitní systém. Mohou také snižovat vedlejší účinky antibiotické léčby.
  3. Zelený čaj: Zelený čaj obsahuje katechiny, které mají antimikrobiální účinky. Pravidelná konzumace zeleného čaje může pomoci snižovat počet H. pylori v žaludku. NEbo rovnou můžete vyzkoušet Epigallocatechin gallate (EGCG), který je jedním z hlavních katechinů v zeleném čaji.
  4. Med Manuka: Med Manuka z Nového Zélandu je známý svými antibakteriálními vlastnostmi. Může být užíván jako doplněk stravy k podpoře léčby H. pylori.
  5. Brusinky: Brusinky a jejich šťáva obsahují proanthokyanidiny, které mohou bránit H. pylori v přichycení k žaludeční sliznici.
  6. Kurkuma: Kurkumin, aktivní složka kurkumy, má silné protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti, které mohou pomoci při boji proti H. pylori.
  7. Laktoferin: inhibuje růst H. pylori přímo svými antimikrobiálními účinky. Váže se na železo, které je klíčové pro růst bakterií, čímž omezuje dostupnost tohoto důležitého prvku pro bakterie​.
    Kromě toho laktoferin podporuje imunitní systém modulací aktivity imunitních buněk, což napomáhá tělu v účinnějším boji proti infekci H. pylori. Laktoferin také pomáhá chránit žaludeční sliznici před poškozením, které může způsobit H. pylori a zánětlivé procesy, což přispívá k udržení celkového zdraví žaludku.

 

Prevence

Prevence infekce H. pylori zahrnuje základní hygienické opatření, jako je pravidelné mytí rukou, konzumace bezpečné vody a správné zpracování potravin. Vyhýbání se sdílení nádobí a konzumaci jídla z neznámých zdrojů může také snížit riziko nákazy.

Závěr

Helicobacter pylori je běžná, ale často přehlížená bakterie, která může mít vážné dopady na naše zdraví. Díky správné diagnostice a léčbě lze infekci úspěšně zvládnout a minimalizovat riziko komplikací. Vedle tradiční léčby mohou přírodní metody nabídnout účinnou podporu v boji proti této infekci. Dodržování základních hygienických pravidel může pomoci předejít nákaze a chránit zdraví našeho žaludku.

 

Autor: Radek Michalík, nadšenec do dlouhověkosti a celkového zdraví
s dlouholetým zájmem a praktickými zkušenostmi v oblasti wellness, výživy a prevence chorob. Ve své práci se zaměřuje na holistické přístupy ke zdraví, které podporují nejen fyzickou kondici, ale i duševní pohodu. Jeho vášní je pomáhat lidem dosáhnout optimálního zdraví a vitality, aby mohli žít dlouhý a plnohodnotný život.