• Fermentace zázrak přírody

    Fermentace
    zázrak přírody

    Tuto prastarou techniku využívá lidstvo už tisíce let,
    ale její podstatu odkryl Louis Pasteur teprve v roce 1859.

    dolu

Tuto prastarou techniku využívá lidstvo už tisíce let, ale její podstatu odkryl Louis Pasteur teprve v roce 1859. Říká se jí fermentace nebo také kvašení. A byl to právě zmíněný francouzský vědec, který prokázal, že kvašením vznikají bakterie, které se z neživé hmoty spontánně nevytvoří.

Mikroorganismy, které způsobují kvašení, jsou všude kolem nás. Najdeme je na listech rostlin, ve vzduchu i v každém soustu, které pozřeme. Obývaly Zemi miliony let před vznikem lidstva a zřejmě nás díky své odolnosti také přežijí. Pracovat s nimi znamená napojit se na prastaré přírodní síly, díky nimž jsme v průběhu evoluce vznikli i my, lidé…

Fermentované pokrmy jsou zdravé a výživné

Fermentace prokazatelně zvyšuje výživovou hodnotu potravin a činí je stravitelnějšími.

Fermentací lze ve stravě snížit obsah antinutričních látek až o 50 %. U toxických látek je to až o 95 %. Některé studie dokonce prokazují souvislost mezi konzumací fermentovaných potravin a dobrým mentálním zdravím

Například podle studie publikované v časopise Journal of Applied Microbiology mají probiotické látky obsažené ve fermentované stravě tyto účinky:

  • Posilují imunitní systém
  • Zlepšují zdravotní stav střev
  • Snižují výskyt alergií u citlivých jedinců
  • Snižují riziko některých typů rakoviny (zejména rakoviny tlustého střeva)
  • Snižují negativní dopad jednoduchých cukrů
  • Chrání před bakteriální infekcí
  • A hlavně – je to výživová „bomba“, která by neměla chybět ani ve vašem jídelníčku

Další doklad o prospěšnosti kvašení přidává Sandor Katz. Tvrdí totiž, že fermentovaná strava měla velký podíl na tom, že dokázal přežít téměř čtvrt století s nemocí HIV.

Fermentace také neutralizuje anti-živiny. Například zrní a fazole obsahují kyselinu, která blokuje absorpci zinku, železa, vápníku a fosforu. Kultivační proces neutralizuje kyseliny a tyto fermentované potraviny se stávají nejen výživnějšími, ale také se lépe tráví a jsou méně alergenní.

Fermentace z potravin rovněž odstraňuje toxiny. To lze živě ilustrovat na příkladu manioku. Tato velká hlíza z tropických oblastí Ameriky se stala základem potravy také v rovníkových oblastech Afriky a Asie. Jisté druhy manioku obsahují vysoký obsah kyanidu a jsou jedovaté. Ale pozor. Pouze do té doby, než projdou mokrým kvašením. Fermentační proces odstraní kyanid a z manioku udělá jedlou a výživnou potravinu.

Fermentování prodlužuje trvanlivost potravin a zlepšuje chuť jídla

Fermentace patří mezi nejstarší způsoby konzervování potravin. Byla používána již v době úsvitu zemědělských civilizací a možná ji znali lidé ještě mnohem dřív. V minulosti umožňovala bez mrazáků a chemických konzervačních látek uchovávat potraviny, které se jinak rychle kazily. V současnosti její význam a rozšířenost znovu roste.

Fermentované potraviny se v kuchyni používají také jako dochucovadla. Základní suroviny nevalné chuti promění v lahodný pokrm. Dokládá to například ocet, který je rovněž produktem kvašení, anebo kysané zelí. Zatímco průmyslově vyráběné sterilované kysané zelí nebývá zrovna lahodné, domácí kysané zelí je daleko chutnější. Navíc je živé, plné bakterií a enzymů.

zeli

A právě ze všech těchto důvodu používáme blahodárný proces fermentace rovněž při výrobě potravinových doplňků WETYZO.

Přírodní síla fermentace působí také v doplňcích stravy

Zázraky, které dělá fermentace s jídlem, dokáže i s potravinovými doplňky. A nejen to. Výzkumy dokonce ukazují, že vitamíny, minerály a byliny fermentované před jejich zapouzdřením, mohou mít výrazně zlepšené vlastnosti.

9 způsobů, kterými fermentace zlepšuje doplňky stravy

Zvýšení antioxidantů

Fermentace zvyšuje antioxidační vlastnosti doplňků. V praxi to znamená, že naše kosti, imunitní systém a střevní výstelka dostanou vynikající antioxidační podporu.

Zvýšení biologické dostupnosti

Fermentace zvyšuje biologickou dostupnost vitamínů a minerálů, jako jsou vitamíny B, hořčík, zinek a mnoho dalších. Díky tomu dokáže naše tělo tyto živiny plně vstřebat.

Přírodní konzervační látka

Fermentace chrání esenciální látky před znehodnocením, protože je přirozeným způsobem konzervace.

Zvýšení protizánětlivého potenciálu

Fermentace výrazně zvyšuje potenciál protizánětlivých látek v potravinách, jako je například paprika.

Lepší vstřebávání

Doplněk stravy, který obsahuje fermentované suroviny, dokáže organismus absorbovat v našem GI traktu daleko efektivněji.

Zvýšení chelace

Fermentace látek, jako je chlorella a spirulina, může zvýšit jejich schopnost chelatovat (vázat se) s těžkými kovy.

Zvýšení obsahu aminokyselin

Fermentace činí aminokyseliny vstřebatelnějšími, a to včetně lyofilizovaných a práškových zelených nápojových směsí a bílkovinných prášků. Výzkum prokázal, že fermentace organického klíčícího prášku hnědé rýžové bílkoviny zvyšuje jak obsah aminokyselin, tak biologickou dostupnost produktu jako celku.

Tvorba nových živin

Fermentace některých rostlin a jiných potravin může vytvořit fytonutrienty a další živiny, které tam předtím neexistovaly. Například zpráva publikovaná v Mezinárodním věstníku o potravinářské vědě a výživě zjistila, že přirozeně kvasící pískavice řecké seno zvýšila hladinu pyridoxinu (B6) a kyseliny askorbové (vitamín C), ale zároveň se díky fermentaci vytvořil také vitamín B12, který v bylině před fermentací nebyl.

Podporuje zdraví buněk

Konzumace fermentovaných potravin v jakékoliv formě napomáhá tomu, že vaše buňky zůstávají ohebné a nebudou zatíženy toxiny.

Fermentovaná blahodárnost v produktech WETYZO

Fermentace rozkládá jinak nestravitelné rostlinné materiály a zároveň zajišťuje plnou výživovou účinnost, maximální trávení a vstřebávání.

Díky patentovanému způsobu výroby fermentovaných doplňku se nám daří koncentrovat životně důležité látky a z výchozích surovin na ně přenést aktivovanou energii.

Jako vzor nám slouží přirozené štěpení potravy – tak, jak probíhá při trávení v lidském těle. Základem fermentovaných doplňků WETYZO je ovoce, ořechy a zelenina z biologického pěstování. Díky těmto surovinám, můžeme naši recepturu označit jako perfektní léčivou výživu, protože obsahuje všechno, co náš organismus potřebuje. Kromě širokého spektra výživy, poskytují doplňky stravy WETYZO také bohatý přísun enzymů.

 

Zobrazit produkty s fermentovanými surovinami

Kontakty

WETYZO, s.r.o.

Horní 729, 700 30 Ostrava
IČ: 29381681, DIČ: CZ29381681